Θερμοκρασία


Η έρευνά μας για το κλίμα της περιοχής μελέτης


Η περιοχή μελέτης βρίσκεται αρκετά μακριά από μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα, είναι αραιοκατοικημένη και έχει ήπια οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, δεν γίνεται συστηματική καταγραφή καιρικών δεδομένων. Οι κοντινότεροι διαθέσιμοι μετεωρολογικοί σταθμοί και αισθητήρες απέχουν πολύ για να είναι χρήσιμοι για την περιγραφή φαινόμενων μικρής κλίμακας.

Για τους λόγους αυτούς, εγκαταστήσαμε μια σειρά μικρών μετεωρολογικών σταθμών και αισθητήρων, σε επτά χαρακτηριστικά σημεία στην περιοχή της Κοτύλης, σε σημεία με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως η βλάστηση, η μορφολογία εδάφους, η παρουσία ρεμάτων και το υψόμετρο.


Σχήμα 1: Χάρτης με τις θέσεις των αισθητήρων που εγκαταστήσαμε. Όπου ‘HB’ ένας από τους επτά αισθητήρες HOBO και ‘DAVIS’ ο μικρός μετεωρολογικός σταθμός.

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί κι αισθητήρες που τοποθετήθηκαν στην περιοχή μελέτης


Στη συνέχεια, για να ανακατασκευάσουμε την κλιματική ιστορία της περιοχής, τα νέα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την επιτόπια έρευνα, συσχετίστηκαν με δύο κλιματολογικά μοντέλα (ERA5 και ERA20C). 

Από την ποιότητα των αποτελεσμάτων της σύγκρισης, φαίνεται ότι το μοντέλο ERA5 έχει καλή συμφωνία με τις μετρήσεις. Παρατηρούμε ότι η συσχέτιση της θερμοκρασίας είναι αρκετά καλύτερη από της υγρασίας. Αυτό είναι αναμενόμενο λόγω της φύσης του φυσικού μεγέθους το οποίοι είναι περισσότερο ευαίσθητο στις τοπικές συνθήκες.


Αποτελέσματα: θερμοκρασία

Ο ετήσιος κύκλος της μέσης θερμοκρασίας, παρουσιάζεται στο παρακάτω σχήμα. Όπως προκύπτει, το κλίμα στην στενή κοιλάδα της Κοτύλης είναι αρκετά ήπιο, χωρίς να εμφανίζονται συστηματικά ακραίες θερμοκρασίες, ούτε το χειμώνα ούτε το καλοκαίρι.

Σχήμα 20: Εποχικότητα της μέσης θερμοκρασίας 7 ημερών, από το μοντέλο ERA20C για τη περιοχή του αισθητήρα ‘HB 01’, την περίοδο 1900 - 2010.

Εποχικότητα της μέσης θερμοκρασίας 7 ημερών, από το μοντέλο ERA20C για τη περιοχή του αισθητήρα ‘HB 01’, την περίοδο 1900 - 2010.

Ενδιαφέρον έχει η μεταβολή του ετήσιου κύκλου κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα. Εξετάζοντας τις διαφορές της θερμοκρασίας από τη περίοδο αναφοράς, παρατηρούμε μία σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας συνολικά της θερμής περιόδου. Επίσης, φαίνεται η εμφάνιση σχετικά ψυχρών σύντομων περιόδων, κατά τη ψυχρή περίοδο του έτους. Σημαντική είναι η εμφάνιση αρκετά υψηλότερων θερμοκρασιών τις τελευταίες δύο περιόδους (1988-2010), που μπορεί να συνδεθεί με το παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. 


Χάρτες παρουσίασης

Με βάση την παραπάνω μεθοδολογία και τα δεδομένα, στην εφαρμογή παρουσιάζονται χάρτες μέσης θερμοκρασίας ανά δεκαετία, όπου η περιοχή χωρίζεται σε ζώνες ανά δύο βαθμούς. Και σε αυτούς του χάρτες, είναι φανερή η αλλαγή από το 1980 και μετά: η θερμότερη και χαμηλότερη ζώνη με μέση θερμοκρασία 14-16ο  C διαρκώς επεκτείνεται, ενώ η ψηλότερη και ψυχρότερη ζώνη περιορίζεται, με ελάχιστο πια τμήμα να παραμένει κάτω από τους 8 βαθμούς C. 


Περισσότερα:

Νάτσης Α., 2020. Έκθεση εργασιών και αποτελεσµάτων κλιµατολογικής & υδρολογικής µελέτης. Παραδοτέο 3. 55 Σελίδες

https://ecotimemachine.gr/wp-content/uploads/2022/03/Del_3.pdf