Η περιοχή έρευνας


Η περιοχή έρευνας απλώνεται στην νότιο-ανατολική πλευρά του Γράμμου, στην άνω λεκάνη απορροής του Σαραντάπορου και καλύπτει 10.777 ha. Έχει επιλεχθεί για τις ανάγκες του έργου εξαιτίας των σημαντικών αλλαγών που έχουν συμβεί στο τοπίο, αλλά και τη φυσική της ομορφιά και σημασία.

Η οριοθέτησή της έγινε με τα -ασαφή πάντα- κριτήρια ορισμού ενός τοπίου: μια περιοχή δηλαδή την οποία αντιλαμβανόμαστε ως μία οπτική, ιστορική και περιβαλλοντική ενότητα.

Από τα ανατολικά, η κύρια είσοδος της περιοχής είναι το πέρασμα της Κοτύλης, λίγο μετά τον οικισμό της Νέας Κοτύλης, στα 15 χλμ περίπου από το Νεστόριο.

Η κοιλάδα της Παλιάς Κοτύλης


Σε αυτή την πλευρά, συναντάμε την κοιλάδα της Παλιάς Κοτύλης, κάτω από το ύψωμα "Πύργος" και τον χαρακτηριστικό γκρεμό του "Χάρου", όπως ονομάζεται σήμερα, ή Σπανούρα, όπως ήταν το παλιότερο τοπωνύμιο.

Ο χαρακτηριστικός γκρεμός του "Χάρου" ή της "Σπανούρας"


Τα υψώματα της περιοχής, αν και ανήκουν γεωγραφικά στο Γράμμο, παλιότερα συμπεριλαμβάνονταν γεωγραφικά στο γειτονικό Βόιο.

Η κοιλάδα της Κοτύλης εκβάλλει στον πρώτο παραπόταμο του Σαραντάπορου, γνωστό παλιότερα ως Βρωμονέρι (μάλλον εξαιτίας θειούχων αναθυμιάσεων από φυσικές πηγές).

Η κοιλάδα του ρέματος Βρωμονέρι, πρώτου παραπόταμου του Σαραντάπορου, οριοθετεί την περιοχή προς τα νότια


Στη δυτική πλευρά, η περιοχή οριοθετείται από την κορυφογραμμή των Αρένων, την Πάνω Αρένα στα βόρεια και την Κάτω Αρένα στα νότια.

Οι Άνω (δεξιά) και Κάτω (Αρένα), χιονισμένες την άνοιξη


Κάτω από τις ανατολικές πλαγιές των Αρένων σχηματίζεται η κοιλάδα που αποτελεί τον κύριο κορμό της περιοχής, ξεκινώντας στα βόρεια από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Μυροβλήτη, περνώντας από το Πευκόφυτο και τη Χρυσή -τους μοναδικούς σήμερα κατοικημένους οικισμούς της περιοχής- και καταλήγοντας στο σημείο όπου σμίγουν οι δύο κύριοι κλάδοι του Σαραντάπορου.