Τα ψάρια

Στοιχεία από Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη

(Μπούσμπουρας Δημήτρης (Συντονιστής-Υπεύθυνος Σύνταξης) 1999. Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την περιοχή Γράμμου και Δ. Βοΐου. Αρκτούρος, ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπ. Γεωργίας, Ευρωπαϊκή Ένωση Γεν. Διευθ. ΧΙ. Θεσσαλονίκη. Τόμος Α σελ. 324, Τόμος Β σελ. 156, Τόμος Γ σελ. 78 παραρτήματα, χάρτες GIS, φωτογραφίες).


Οι έρευνες για την ιχθυοπανίδα στον Αλιάκμονα είναι ελάχιστες (Kattoulas et al 1973, Economidis et al 1981). Τα είδη που αναφέρονται στον πίνακα συμπεριλαμβάνονται στο κατάλογο των ειδών του Άνω Αλιάκμονα (Economidis et al 1981). Δεν προσδιορίζεται όμως στην δημοσίευση τι ακριβώς σημαίνει το προσδιοριστικό “Άνω”. Είναι συνεπώς πιθανόν στον πίνακα να συμπεριλαμβάνονται είδη που δεν απαντούν στο ανώτερο τμήμα του ποταμού που περιλαμβάνεται στην περιοχή μελέτης. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι κατάντη του Νεστορίου η φυσιογνωμία του ποταμού είναι παρόμοια, σε όλο το μήκος του στον Νομό Καστοριάς.   

Για τον Σαραντάπορο υπάρχει η αναφορά στο σύστημα του Αώου (Economidis 1979). Στον πίνακα συμπεριλαμβάνονται τα είδη που καταγράφηκαν με ηλεκτραλιεία κατά την παραπάνω εργασία στον Σαραντάπορο στο ύψος της Δροσοπηγής.

Τα επιστημονικά και κοινά ονόματα που χρησιμοποιούνται ακολουθούν τον κατάλογο των ψαριών του γλυκού νερού της Ελλάδας (Economidis 1991).