Η βίδρα

Η βίδρα (Lutra lutra) θεωρείται από τα σπανιότερα και πιο απειλούμενα θηλαστικά της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με παλιότερες καταγραφές για το είδος, θεωρείται ότι υπάρχει ένας από τους πυκνότερους και με μεγάλη εξάπλωση πληθυσμούς βίδρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζει σε γλυκά νερά, σε ποταμούς, λίμνες, έλη με ανεπτυγμένη παρόχθια βλάστηση και βραχώδεις ακτές. Χρησιμοποιεί πολλά καταφύγια για ανάπαυση και αναπαραγωγή τα οποία είναι είτε ανοικτά, σε ήσυχες τοποθεσίες ανάμεσα σε βράχια και πυκνή παρυδάτια δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση ή καλαμιώνες, είτε σε κοιλότητες που σκάβει κάτω από το έδαφος.

Οι βίδρες ζουν μεμονωμένες και οριοθετούν με σαφήνεια τον ζωτικό τους χώρο, η έκταση του οποίου κυμαίνεται ανάλογα με την διαθέσιμη τροφή. Στους ποταμούς, όπου ο ζωτικός τους χώρος είναι γραμμικός, κυμαίνεται μεταξύ 5 και 40 Km. Στις λίμνες και τα έλη έχει πολυγωνική δομή. Σε ακτές με πλούσιες τροφικές πηγές ο ζωτικός χώρος μπορεί να φτάσει στο 1,1 Km.  Γενούν, συνήθως την άνοιξη, 2-3 μικρά το έτος, τα οποία το πρώτο έτος εξαρτώνται από την μητέρα τους.

Είναι ένας από τους ανώτερους θηρευτές στα υδάτινα οικοσυστήματα. Τρέφεται με ψάρια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% αλλά και με αμφίβια, ερπετά (νερόφιδα), ασπόνδυλα (κυρίως καβούρια), πουλιά και μικρά θηλαστικά. Καθώς βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας, η βίδρα θεωρείται δείκτης της υγείας των ποτάμιων και λιμναίων οικοσυστημάτων. 

Στην περιοχή του έργου, καταγράφηκαν ίχνη και βρέθηκαν περιττώματα στον Σαραντάπορο από το ύψος της Χρυσής και έως μετά την διασταύρωση για Πυρσόγιαννη. Πληθυσμιακή εκτίμηση δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω ανεπάρκειας στοιχείων. Πρόσφατη έρευνα (Kati et al 2019) παρακολούθησε τον πληθυσμό της βίδρας στο σύστημα του Αώου, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μεγάλων ρεμάτων της περιοχής, μέσω της καταγραφής βιοδηλωτικών ιχνών σε σταθμούς κατά μήκους των ρεμάτων. Το υψηλό ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων (79%) υποδεικνύει ότι το είδος διατηρεί στην περιοχή υγιή πληθυσμό.


Για περισσότερα βλ. Νικήσιανης Ν., Τσιάρας Δ.,. Κωνσταντίνου Δ., 2020. Έκθεση μελέτης χλωρίδας και πανίδας - Μελέτη της Πανίδας μέσω Επιτόπιας Έρευνας. Παραδοτέο 4 – Τεύχος 4. 50 Σελίδες + Παραρτήματα.