Οφιόλιθοι

Οι οφιόλιθοι καταλαμβάνουν το 17% της έκτασης της περιοχής μελέτης. Είναι συγκεντρωμένοι στο δυτικό τμήμα της περιοχής, αποτελώντας τμήμα της ζώνης Ωλονού - Πίνδου. Μια μικρή απομονωμένη εμφάνιση στο νοτιότερο τμήμα της περιοχής μελέτης, δίνει την χαρακτηριστικά ήπια κορυφή του υψώματος Μπουχέτσι.

Οι οφιόλιθοι παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη σκοπιά της μελέτης της βλάστησης και συνακόλουθα του τοπίου, καθώς τα εδάφη που σχηματίζουν, παρουσιάζουν μια σειρά από φυσικοχημικές ιδιαιτερότητες, όπως υψηλές συγκεντρώσεις Μg, βαρέων μετάλλων (ιδιαίτερα Ni, Co, Cr και Mn) και χαμηλές συγκεντρώσεις Ca και Al. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως μία τελείως διαφορετική μορφή βλάστησης, ακόμη και από γειτονικές θέσεις με διαφορετικό γεωλογικό υπόστρωμα.

 

Εικόνα 1. Οφιόλιθοι φέροντες χαρακτηριστική βλάστηση μαύρης πεύκης



Εικόνα 2. Το ύψωμα Μπουχέτσι οφείλει την αποστρογγυλωμένη του μορφή στην οφιολιθική του γεωλογική σύσταση.


Εικόνα 3. Σε κόκκινο πλαίσιο το οφιολιθικό ύψωμα Μπουχέτσι. Διακρίνεται το ήπιο ανάγλυφο σε σχέση με τις παρακείμενες απότομες ασβεστολιθικές κορυφές του υπόλοιπου συγκροτήματος.


Περισσότερα: Πουλής, Γ. 2019. Γεωλογία, εδάφη, γεωμορφολογία. Ενότητα Εργασίας 1, Παραδοτέο 2. Έργο Eco-Time Machine. 30 Σελίδες + Παράρτημα.

https://ecotimemachine.gr/wp-content/uploads/2022/03/Del_2.pdf