"Γούρνα Βαθειά": μια λιμνούλα από την εποχή των παγετώνων

Λίγο ψηλότερα και νοτιότερα από τα Μουτσάλια, σε μια κόγχη χωμένη ανάμεσα στις ψηλότερες κορυφές των Κάτω Αρένων, θα συναντήσουμε μια μικρή, εποχική υδατοσυλλογή με το χαρακτηριστικό τοπωνύμιο «Γούρνα Βαθειά».

Σε τέτοιες μόνιμες υδατοσυλλογές, κάθε χρόνο μαζί με το ίζημα κατακάθονται κόκκοι γύρης από την περιβάλλουσα βλάστηση. Προστατευμένοι μέσα στη λάσπη, οι κόκκοι διατηρούνται για χιλιάδες χρόνια και έτσι σωρρεύονται κάθε χρόνο, σε διαδοχικές στρώσεις. Αν λοιπόν τους βρούμε και μετρήσουμε πόσοι κόκκοι προέρχονται από κάθε είδος φυτού, μπορούμε να σχηματίσουμε μια αδρή εικόνα για τη βλάστηση της περιοχής στο απώτερο παρελθόν. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται παλυνολογία και ήταν μία από τις μεθόδους που αξιοποιήσαμε για να ερευνήσουμε την ιστορία της βλάστησης στην περιοχή.

Το δείγμα μας πάρθηκε σε αυτή τη μικρή υδατοσυλλογή και έφτασε σε βάθος 16.000 ετών, στην τελευταία εποχή των παγετώνων.


Η "Γούρνα Βαθειά" το φθινόπωρο, την εποχή που ξεραίνεται


Περισσότερα στο αντίστοιχο παραδοτέο 5: Παλυνολογική μελέτη- Διαχρονική Εξέλιξη της βλάστησης στην περιοχή του Γράμμου, Σαμψών Παναγιωτίδης, Ελεάνα Συροπούλου, Αναστασία Μαυρίδου

https://ecotimemachine.gr/wp-content/uploads/2022/03/Del_5.pdf